Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Δελτίο Τύπου: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΗΣ ..... 90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΝΟΣ - Η ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Το 1999 η γενική διάσκεψη της UNESCO ανακήρυξε την 21η Μαρτίου –την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως απο τη μιά και το σκοτάδι απο την άλλη– ως παγκόσμια ημέρα ποίησης , μίας τέχνης που βοηθά την κοινωνία να βρεί και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ....
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ (Σάββατο 19 Μαρτίου)

Με την ποίηση κομματιάζεις τα χέρια σου
δανείζεις την καρδιά σου στο τίποτα
και έχεις την βεβαιότητα
πως αλλάζεις τη θέση των άστρων
(Τάσος Ρούσος)
 
Αυτή η «θέση των άστρων» σήμερα έχει μιά σημαντική ιδιαιτερότητα... αυτή η μέρα της εαρινής ισημερίας της παγκόσμιας ποίησης είναι η πιο αγαπημένη απο τις 365 ημέρες του χρόνου.

Η μέχρι τώρα μεγαλύτερη νύχτα απο τη μέρα, συνεχίζει να μικραίνει, αλλά πλέον γίνεται και μικρότερη απο τη μέρα! Το φως απλώνεται περισσότερο χρόνο γύρω μας και έχουμε πλέον επίσημα τον ερχομό της άνοιξης. Αυτό όμως το φως ήταν και η αφορμή για να επιλέξουν τη συγκεκριμένη μέρα για παγκόσμια ημέρα της ποίησης, που συνδυάζει το φως απο τη μιά και το σκοτάδι απο τη άλλη. Το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Σας καλούμε λοιπόν να απολαύσετε την ελάχιστη δική μας συμβολή σε αυτή τη παγκόσμια ημέρα ποίησης με ένα αφιέρωμα στούς δύο μεγαλύτερους συνθέτες μας που έχουν κατά κύριο λόγο μελοποιήσει όλους τούς σπουδαίους μας ποιητές.

90 χρόνια ΜΙΚΗΣ ..... 90 χρόνια ΜΑΝΟΣ
«’Ομορφη πόλη , φωνές μουσικές .... στη οδό ονείρων, στο νησί των ποιητών»

Πριν από 90 χρόνια -το 1925- γεννήθηκαν με διαφορά 3 μηνών οι δύο κορυφαίοι συνθέτες μας Μίκης Θεοδωράκης και Μάνος Χατζιδάκις. Αυτά τα δύο ιερά τέρατα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής που με τα τραγούδια τους μεγάλωσαν, ερωτεύτηκαν, επαναστάτησαν, έζησαν και κράτησαν πολιτισμό και παιδεία 3 γενιές πλέον. Αυτά τα δυο μεγαλεία που διέδωσαν το ελληνικό ήθος σε όλου του κόσμου τις μεριές και που μπορούμε σίγουρα να τους συγκαταλέγουμε ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνθέτες παγκοσμίως... μα κυρίως ανάμεσα στις μουσικές της καθημερινότητας μας.

Περιττό το να μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε γι’αυτούς και να τους χαρακτηρίσουμε γιατί σίγουρα τα λόγια θα είναι «λίγα» και το ταξίδι ατέρμονο. Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση των 90 χρόνων «εν ζωή» και των δυο, το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο Σαρακινάδου θα σας παρουσιάσουμε μιά ομάδα εκλεκτών μουσικών που συμπράξανε μαζί μας για να πραγματοποιηθεί αυτή η ξεχωριστή βραδιά. Τρείς φωνές μελωδικές που θα μας ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της μελοποιημένης ποίησης. Τρείς φωνές και ένα πιάνο, ένα ακορντεόν και μια κιθάρα.

Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος με την εμβληματική δωρική του φωνή... στο πιάνο ο βιρτουόζος Ανδρέας Βουδούρης και απο το δικό μας τόπο με τον δικό μας τρόπο θα συμμετέχει το ΙΟΝΙΟ ΚΥΜΑ με τη διεύθυνση του σπουδαίου μουσικού και συνθέτη Τιμόθεου Αρβανιτάκη και βεβαίως δύο χαρισματικές παρουσίες η Αλίκη Ζωγράφου (κόρη του Γιώργου Ζωγράφου) και η Ναταλία Κωτσάνη (η φωνή των ενκαρδία) που με τη λυρικότητά τους και τις σπουδαίες φωνές τους θα μας φέρουν τον αέρα του σημερινού νέου κύματος, μήπως και σηκωθούμε «Λίγο ακόμα, Λίγο ψηλότερα» και νοιώσουμε περήφανοι ως Έλληνες για την κληρονομιά μας και τη δύναμη της απλότητας μας.

Πληροφορίες : 6983343201 Παναγιώτης Κοντοσταυλάκης
Κρατήσεις : 698334320126950 61343


Δείτε το τηλεοπτικό spot της εκδήλωσης: