Δελτίο Τύπου: «ΟΠΕΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ» - Εκδήλωση

 «ΟΠΕΡΕΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ»

ΜΕ ΤΗ ΣΟΠΡΑΝΟ ΜΑΡΑ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΙΔΟΥ, ΤΟ ΜΑΕΣΤΡΟ ΓΙΩΡΓΟ ΝΙΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΡΥΤΟΝΟ ΗΛΙΑ ΤΗΛΙΑΚΟ
Άνοιξη, βαριά εποχή. Όλα γύρω φουντώνουν. Δένδρα και λουλούδια, ανθρώπινες καρδιές και ανήσυχα πνεύματα. Μαζί με τις ορμόνες που γλεντούν πάνω στη λογική και όλα τα άλλα γύρω βράζουν. Τα όνειρα σκάβουν βαθειά τις επιθυμίες και ξεθάβουν μυστικά και κείνες μειδιούν κρυφά.
Ας είναι καλά ο ερωτύλος Μάης, το κόκκινο της δύσης, οι δρόμοι του τραγουδιού, το χάδι της μουσικής, ο Ιούλιος που θα ΄ρθει και οι «μυστικές δυνάμεις» που μαζεύονται στη Ζάκυνθο κι αρχίζουν το τραγούδι και τις οπερέτες όταν κιτρινίζει το φεγγάρι και διαγράφεται προσωρινά η λέξη θάνατος. Γελάει ακόμα η Άνοιξη. Με πονηρό μειδίαμα ο έρωτας αλαφροπατεί κι ενώ γέρνει νωχελικά ο Μάιος να παραδοθεί στο καλοκαίρι, ανασαίνει σαν κουρασμένο φορτηγό η Ζάκυνθος. Η Ζάκυνθος που στο κύλισμα των αιώνων αποτέλεσε χωνευτήρι ιδεών και το κυριότερο και σημαντικότερο εργαστήρι αναπαραγωγής πολιτισμού. Ξεχωριστή είναι η παρουσία της μουσικής στο νησί που εξελικτικά κάθε φορά κάλυπτε και τα ρεύματα της εποχής, έτσι όπως έφταναν, από τις χώρες της Ευρώπης.

Η Όπερα επηρέασε τους ζακυνθινούς, όπως και η ελληνική οπερέτα ή αλλιώς αθηναϊκή στα χρόνια της κεφάτης παρακμής. Η οπερέτα φέρνει έναν καθαρά ευρωπαϊκό αέρα και πραγματεύεται σχεδόν αποκλειστικά τη ζωή των αστών. Σημαντική επίδραση στην ελληνική οπερέτα άσκησαν η γαλλική φάρσα και φυσικά η γαλλική και βιεννέζικη οπερέτα.

Η Λέσχη «Γέρανος» πραγματοποιεί μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Οπερέτα και παλιά Αθήνα», το Σάββατο 30 Μαΐου στις 21:30, στο θέατρο Σαρακινάδου με τους: Σοπράνο Μάρα Θρασυβουλίδου, το μαέστρο Γιώργο Νιάρχο και τον βαρύτονο Ηλία Τηλιακό.

Οι συντελεστές αυτής της παράστασης σημειώνουν:

Η ανάγκη και ο σκοπός διατήρησης του έξοχου μουσικοθεατρικού είδους-της οπερέτας- είναι η κινητήρια δύναμη που μας ωθεί σε μια διαρκή προσπάθεια αναβίωσης των έργων που ανήκουν σ' αυτό το είδος. Με πίστη και αφοσίωση, σεβόμενοι το ύφος του λυρικού αυτού είδους, διατηρούμε την άμεση επαφή του με τον κόσμο και υποστηρίζουμε γενικά το καλό ελληνικό τραγούδι. Στα πλαίσια αυτού του καλλιτεχνικού στόχου εγκαινιάσαμε τη Νέα Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την οπερέτα" Οι Απάχηδες των Αθηνών", εγκαινιάσαμε επίσης το ανακαινισθέν ιστορικό θέατρο "Απόλλων" στη Σύρο που ήταν το πρώτο Λυρικό θέατρο  της Ελλάδος με την οπερέτα "Ο Βαφτιστικός", κάναμε πολλές συναυλίες σε φεστιβάλ, στο Ηρώδειο, στο Διεθνές φεστιβάλ Ναυπλίου, Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στη Λευκάδα, σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, περιοδεία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και συναυλίες στο εξωτερικό όπως στη Βιέννη, στην όπερα της Αλεξάνδρειας με τιμητικές διακρίσεις και με επιδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επιπλέον έχουμε κάνει δύο μεγάλες παραγωγές για τις δύο πιο σημαντικές οπερέτες, τον "Βαφτιστικό" και τους "Απάχηδες των Αθηνών"   επαγγελματικού επιπέδου Λυρικής Σκηνής με την υποστήριξη χορηγών. Στα πλαίσια της διάσωσης και προώθησης αυτής της μουσικής μας κληρονομιάς, παρουσιάζουμε στην όμορφη Ζάκυνθο που  αποτελεί κυψέλη πολιτισμού και έχει συμβάλει ενεργά στην πνευματική ανάπτυξη κι εξέλιξη της πατρίδας μας, μια συναυλία με αποσπάσματα και τραγούδια από την Ελληνική οπερέτα και την παλιά Αθήνα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικούς τίτλους:
  • "Φέρτε μου να πιώ" (από την οπερέτα "Χριστίνα" του Θ. Σακελλαρίδη)
  • "Η παιχνιδιάρα" (Ν. Χατζηαποσιόλου), “Αγάπης λόγια "(οπερέτα "Οι ερωτευμένοι" του Ν.Χατζηαποστόλου),
  • 'Μόνο με σένα" ( από την οπερέτα "Οι Απάχηδες των Αθηνών" του Ν.Χατζηαποστόλου),
  • "Πόσο σ' έχω συμπαθήσει" ( από την οπερέτα "Οι Απάχηδες των Αθηνών" του Ν.Χατζηαποστόλου),
  • "Σαν όνειρο μαγευτικό" ( από την οπερέτα "Οι Απάχηδες των Αθηνών" του Ν.Χατζηαποστόλου),
  • "Στο στόμα στο στόμα" (από την οπερέτα "Ο Βαφτιστικός" του Θ. Σακελλαρίδη),
  • "Λες και ήταν χθες" του Κ. Γιαννίδη,
  • "Μοναξιά" του Ed. Bianco,
  • "Κι αν βγουν αλήθεια" του Αττίκ,
  • "Λίγα λουλούδια" του Κ. Γιαννίδη κ.α.
Σαν επίλογο θα πρέπει να τονίσουμε ότι το καλό ελληνικό τραγούδι έχει τις ρίζες του στην Ελληνική οπερέτα!

Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 26950 61343 (από 18:00 έως 21:30)

Για τη Λέσχη «ΓΕΡΑΝΟΣ»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δ. ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΑΚΗΣ

Πληροφορίες: τηλ. 6983343201